Ce facem - Asociația Little People

Ce facem

cum facem little people

Program de suport psihosocial pentru copii și adolescenți din 10 secții oncopediatrice din România și Republica Moldova

Încă din 1996, membrii asociației și-au început activitatea pentru a crea un standard de calitate a intervențiilor psiho-sociale oferite în sprijinul copiilor și tinerilor bolnavi de cancer și a familiilor acestora. Dorim ca acest program să devină o parte integrantă a strategiei de tratament în unităţile de oncopediatrie, fiind deja implementat cu succes în cele mai mari centre de tratament din România și Republica Moldova. Succesul și unicitatea programului stă în faptul că acest program se desfășoară ZILNIC, de luni până duminică inclusiv, în toate centrele menționate, fiind adaptat tuturor categoriilor de vârstă, atât sub formă de activități de grup, cât și sub formă de activități la marginea patului pentru copiii aflați în tratament.

Consecvența cu care Asociația Little People a implementat fiecare activitate terapeutică, centrată pe nevoile fiecărui pacient în parte, a adus rezultate semnificative în lupta cu boala, în acceptarea spitalizării, în complianța față de tratament, în managementul durerii, a redus semnificativ anxietatea față de procedurile medicale, a adus curaj și speranță în sufletele pacienților și, nu în ultimul rând, a creat un mediu confortabil în care copiii bolnavi au avut șansa să se simtă în primul rând copii, având acces la joacă, activități distractive și un mediu securizant în care să se dezvolte psiho-social armonios.

Fiecare zi petrecută în spital înseamnă enorm pentru pacienți și familiile acestora! Am înţeles împreună că nu este deloc distractiv să ai cancer, însă trebuie să fii capabil să te distrezi chiar şi atunci când lupți împotriva bolii!

Aici ne găsiți zilnic:           

  • Secţia de Oncopediatrie a Institutului Oncologic “Prof. Dr. I. Chiricuţă” din Cluj;
  • Compartimentul de Oncopediatrie a Spitalului Clinic de Copii, Clinica Pediatrie II din Cluj;
  • Secţia de Oncologie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii “Maria Sklodowska Curie” din Bucureşti;
  • Secţia de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” din Bucureşti;
  • Compartiment Hemato-Oncologie Clinică Pediatrie 2 a Institutului Clinic Fundeni din București;
  • Secţia de Onco-Hematologie a Spitalului de Urgenţă pentru Copii “Louis Țurcanu” din Timişoara;
  • Secţia de Hematologie şi Oncologie Pediatrică a Spitalului de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” din Iaşi;
  • Secţia Clinica Pediatrie a Spitalului Clinic Județean din Mureș;
  • Secția de Oncopediatrie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Craiova;
  • Secția de hematologie pediatrică a Institutului Oncologic Chișinău din Republica Moldova;
  • Secția de oncologie pediatrică a Institutului Oncologic Chișinău din Republica Moldova.

Suport pentru adolescenți si tineri supraviețuitori de cancer

Un program fără egal în România și întreaga Europă, este Clubul Temerarii – comunitatea adolescenților supraviețuitori de cancer înființat de Asociația Little People în anul 2006, în Cluj-Napoca, din dorința de a oferi o voce puternică tinerilor care au terminat tratamentul onologic. Prin intermediul Clubului Temerarii, Asociația Little People oferă suport atât tinerilor care au finalizat tratamentul cât și fraților și surorilor acestora, asigurând susţinere reciprocă şi facilitând reintegrarea lor reuşită în viaţa de adolescent sau tânăr adult după tratament. În prezent acest club numără peste 300 de tineri cu vîrste cuprinse între 14 și 29 de ani, care provin din peste 85 de localități din România. Mai multe informaţii despre Temerarii puteţi găsi aici.

Când celebritățile îi întâlnesc pe micuții supereroi din spital!

Asociația Little People folosește orice oportunitate de a aduce copiii și tinerii bolnavi cât mai aproape de oameni celebri, staruri de muzică sau din sport și toți cei care pot încuraja copiii și tinerii în lupta lor împotriva bolii prin facilitarea accesului copiilor la cât mai multe evenimente culturale și sportive pentru ca perioada lungă a spitalizării să nu le afecteze contactul lor cu evenimentele „exterioare”. Aceștia au ocazia să primească autografe, să facă poze, să asculte încurajări și sfaturi din partea starurilor și, nu în ultimul rând, să-i urmăreasca live în concerte, meciuri sau spectacole. Iată câteva din celebritățile care s-au întâlnit cu copiii și tinerii afectați de cancer: Beyonce, Sir Alex Ferguson, Inna, Smiley, Oana Pelea, Ștefan Hrușcă, Buena Vista Social Club, Harlem Globetrotters și echipe de fotbal celebre, precum Manchester United, Manchester City, Chelsea FC, Liverpool etc.

Suport informațional pentru aparținători

Asociația Little People pune accent și pe sprijinul acordat părinților și familiilor pacienților bolnavi de cancer. Astfel, a pus la dispoziție fiecărui centru onco-pediatric din țară un Ghid pentru Părinți, care se distribuie gratuit fiecărui părinte la internare. Aflarea diagnosticului copilului reprezintă un șoc puternic pentru întreaga familie. Acest ghid, vine în sprijinul părinților prin prezentarea informațiilor de care au nevoie într-un limbaj accesibil. Ghidul cuprinde teme precum: cancerul la copil, tipuri de investigații și proceduri necesare, tratamentul oncologic, recomandări pe perioada tratamentului, o listă a tuturor centrelor onco-pediatrice din România, precum și mesaje pline de speranță din partea tinerilor supraviețuitori de cancer.

Suport pentru personalul medical

Asociaţia Little People este dedicată pe deplin onco-pediatriei, susţinând iniţiativele naţionale, colaborând cu SROHP – Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică şi făcând orice este necesar pentru a îmbunătăţi situaţia actuală: proiecte de renovare în cadrul spitalelor, furnizarea de echipamente medicale, acoperirea costurilor pentru diferite investigaţii pentru diagnosticare sau furnizarea medicamentelor de care este atâta nevoie. Noi îi apreciem şi îi admirăm profund pe oncopediatri cu care colaborăm, pentru eforturile practic supraomeneşti pe care le depun, dar şi pentru dedicarea lor faţă de pacienţi. Împreună cu aceştia, dorinţa şi speranţa noastră este că, într-o zi, toţi copiii din România care au fost afectaţi de cancer vor avea acces la asistenţă şi facilităţi la standarde europene şi că serviciile psiho-sociale pe care le oferim vor deveni o parte integrantă a eforturilor depuse de echipa multidisciplinară din cadrul fiecărei secţii oncopediatrice din România.

Asociația Little People se bucură de o colaborare foarte frumoasă cu toate secțiile de oncopediatrie din țară și aprecieri deosebite din partea cadrelor medicale. De asemenea, lucrăm în strânsă colaborare și cu psihologii angajați ai spitalelor unde ne desfășurăm activitatea și facem tot posibilul ca împreună să oferim cele mai bune condiții de dezvoltare psihosocială armonioasă a pacienților.

Programe de voluntariat

Asociația Little People oferă o grijă și atenție deosebită programelor de voluntariat pe care le tratează cu foarte mult profesionalism și implicare. Pentru programele de suport din cele 9 centre, au fost încheiate colaborări cu 7 universități și sunt pregătiţi zeci de voluntari Little People, majoritatea studenţi sau absolvenţi de psihologie. Voluntarii trec printr-un proces riguros de selecție, iar apoi au oportunitatea de a participa la traininguri specifice, supervizare, schimburi de experienţă în alte secţii de oncopediatrie din ţară şi la o întâlnire anuală națională a tuturor voluntarilor.

Această întâlnire de 4 zile este deosebit de importantă în formarea voluntarilor deoarece cuprinde workshopuri de specialitate pe tema psiho-oncologiei pediatrice; oferă informații importante cu privire la programul de intervenție din spital; oferă un schimb de experiență și intercunoaștere, team building și formare în cadrul unui atelier de învățare non-formală și experiențială.

Asociația Little People este singura asociație din România care oferă astfel de servicii, la nivel național, pentru pregătirea voluntarilor, asigurând prin consecință calitate și implicare deosebită în serviciile oferite copiilor și tinerilor bolnavi.

A merge la spital, ca voluntar, înseamnă o responsabilitate în plus şi onoarea de a fi parte integrantă din tratamentul complementar pe care acest program îl oferă luptei împotriva cancerului!

Pentru a oferi voluntarilor un cadru structurat în desfășurarea programului de suport, Asociația Little People a conceput un Ghid al Voluntarului, ghid care conține informații privind obiectivele programului „Nu mi-e frică!”, descrierea acestui concept, reguli de conduită și informații utile despre cancerul la copil și spitalizare. Mai multe informaţii despre posibilităţile de voluntariat găsiţi aici.

little people volunteers
little people
gilai lp
little people volunteer

Proiecte de renovare și dotare

Prin intermediul fondurilor obținute prin Campania Poți Și Tu! și a donațiilor primite din partea unor companii, Asociația Little People reușește să ofere și un sprijin material semnificativ, secțiilor de oncopediatrie. Până în prezent, au fost construite și echipate complet 4 camere de joacă și terapie pentru copiii și tinerii bolnavi de cancer, internați în Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Maria Sklodowska Curie” din Bucureşti, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” București și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

De asemenea, medicii oncopediatri pot apela la Asociația Little People pentru fonduri necesare montării unor catetere copiilor bolnavi, în procurarea de medicamente greu accesibile și susținerea financiară a tinerilor care recidivează. Asociaţia a avut posibilitatea de a iniţia și o serie de donaţii de aparatură de ultimă generaţie, precum şi renovarea și mobilarea unor saloane. Vezi toate proiectele noastre de renovare aici.

Duke of Edinburgh Award

Începând cu 2013, Asociația Little People a fost certificată ca și operator independent al programului menit să le ofere adolescenților și tinerilor între 14-24 de ani din România cu care asociația lucrează, oportunități de dezvoltare personală în cadrul unui program recunoscut la nivel internațional.

Mai multe informații puteţi găsi aici  sau pe pagina www.dofe.ro.