Studiul prezintă metodologia pentru programul de suport psihosocial „Nu Mi-e Frică!”, dezvoltat de Asociaţia Little People pentru copiii şi adolescenţii bolnavi de cancer.
Programul „Nu Mi-e Frică!” este un program terapeutic de intervenție, special conceput pentru copiii și tinerii bolnavi de cancer, care a fost introdus de către Asociația Little People pentru prima dată în anul 2011, iar în prezent se desfășoară zilnic în nouă secții de oncopediatrie din România și Republica Moldova. Programul utilizează o serie de tehnici din terapia prin joc cu tematică medicală, povești terapeutice și teatru de păpuși cu teme specifice domeniului oncopediatric, arta expresivă cu materiale sanitare și activități educative, care să îi ajute pe copii să se adapteze spitalizării, să le înlăture anxietatea față de procedurile medicale, să ofere complianță la tratament și să îi îndrume spre un stil de viață sănătos.
Abordarea centrată pe fiecare pacient în parte cuprinde evaluări pre- și post-intervenție, atât a pacientului, cât și a părinților și cadrelor medicale, care permit identificarea nevoilor individuale, precum și a rezultatelor specifice. Personajul principal al programului este Leul Curajos, care vizitează secțiile de oncopediatrie sub formă de mascotă, împuternicind copiii să lupte cu speranță și curaj în fața bolii.
Peste 500 de copii și tineri sunt incluși în programul „Nu Mi-e Frică!” și sunt urmăriți sistematic, iar aproape 1000 de copii și tineri au avut tangență cu cel puțin o parte din activități. La nivel național au fost realizate în total peste 4000 de activități diferite, au fost editate cărți pentru copii care conțin povești terapeutice compuse special pentru domeniul oncopediatric și pentru activitățile de dramaterapie și au fost instruiți peste 100 de studenți voluntari pentru a asigura calitatea serviciilor psiho-sociale oferite. De asemenea, au fost realizate 7 intervenții în școli și grădinițe, incluzând peste 250 de copii sănătoși, unde am organizat teatre de păpuși și ateliere creative pe tema educației pentru sănătate pentru a încuraja copiii sănătoși să fie deschiși față de copiii bolnavi care se reîntorc la școală.
Până în prezent, au fost observate rezultate calitative deosebite în ceea ce privește pregătirea copiilor pentru radioterapie și transplant medular, dar și o complianță crescută față de toate procedurile medicale în general. Au fost remarcate ameliorări în spectrul emoțional al copiilor, în auto-evaluarea pozitivă, în capacitatea lor de a identifica mecanisme de coping noi și în nivelul speranței cu care reușesc să vizualizeze în viitor pașii care trebuie să-i urmeze pentru a se vindeca și viața lor de după tratament. Cele mai remarcabile rezultate au fost legate de adaptarea copiilor la situația de boală și în atitudinea pozitivă cu care au învățat să înfrunte greutățile specifice tratamentului.
Programul „Nu Mi-e Frică!” este un program de intervenție complex cu rezultate remarcabile, care și-a dovedit replicabilitatea și eficacitatea în nouă centre de oncopediatrie diferite, integrând un program structurat și standardizat, disponibil pentru aproape toți copiii și tinerii afectați de cancer din România și Republica Moldova.