Mai mult decât distracție: terapie prin VR, o soluție în managementul durerii și al anxietății - Asociația Little People

Mai mult decât distracție: terapie prin VR, o soluție în managementul durerii și al anxietății

SECTIUNE SITE 2 01

Imaginează-ți că ești un copil care a fost diagnosticat cu cancer și începi să auzi din ce în ce mai des acest cuvânt despre care nu știi prea multe. Descoperi cu teamă acest nou loc, spitalul, îți cunoști doctorul, afli că va trebui să urmezi un tratament care te va ajuta să lupți cu această boală. Pot fi multe informații, iar toate acestea sunt greu de pus cap la cap. Începi tratamentul, și chiar dacă la început e posibil să te fi simțit speriat la prima branulă și ți-a fost greu să te obișnuiești cu stativul pe care trebuie să îl “plimbi” cu tine le fiecare nouă perfuzie, lucrurile încep să capete sens și tu să simți că ai mai mult control. Mergi la camera de joacă unde îți faci noi prieteni, faci activități alături de ei, te simți înțeles căci ai întotdeauna un specialist care să îți asculte frământările, iar spitalul pare că nu mai este un loc străin. Totuși, într-o zi doctorul îți spune că vei începe o nouă procedură. Pășești timid în sala de radioterapie unde vezi un aparat imens și o măsuță pe care tebuie să stai nemișcat, și cu părintele și medical radiolog care te vor urmări printr-o ferestră dintr-o altă încăpere. E posibil să Îți fieteamă, să nu înțelegi ce se întâmplă, iar simplul gând că vei fi nevoit să te apropii de aparatul de radioterapie  să îți aducă o grămadă de întrebări și necunoscute.

Aceasta este experiența pe care zeci de copii cu afecțiuni oncologice care necesită radioterapie o împărtășesc. Primii pași făcuți pe secția de oncopediatrie sunt deseori însoțiți de teama de necunoscut, iar fiecare nouă procedură medicală pe care copiii o au de parcurs determină anxietate și frică.

Untitled 2.6.1

Martorii acestor stări pe care le resimt copiii aflați la tratament sunt chiar specialiștii asociației aflați zi de zi în spitale alături de ei.

“Fiind zilnic pe secția de oncopediatrie în calitate de psihoterapeut am ocazia sa identific, analizez și gestionez stările micilor pacienți. Sunt implicată în procesul de înțelegere și creștere a compliantei tratament oncologic. Dacă e să vorbim despre radioterapie rolul meu este sa ghidez micii pacienți spre o familiarizare a procedurii tratamentului și reducere a fricii de necunoscut. Teama de necunoscut, teama de durere și teama de abandon sunt principalele aspecte cu care se confruntă un copil ce va urma radioterapia, situații în care intervenția psihologului este benefică. Dacă apare teama de necunoscut se poate interveni pe partea de familiarizare cu spațiu în care se  va realiza tratamentul, printr-o vizită la sala de tratament, explicarea detalilor cu privire la poziția corpului ce este cerută, explicarea procesului de realizare a măscuței pentru tratament. În cadrul fricii de durere se discută metode de gestionare a durerii și ce presupune tratamentul, complemetar cu explicațiile medicului radiolog și oncolog. Teama de abandon este frecventă mai ales la pacienții mai mici dat fiind că radioterapia se realizează într-o încăpere fără părinte sau medic specialist. Copilul este încurajat să aibă încredere în medicii săi și îi este explicat faptul că de-a lungul tratamentului este constant supravegheat în spatele unui geam. Orice proiect care poate veni în ajutor pentru familiarizarea radioterapiei este de mare ajutor pentru a ajuta copilul ce urmează un astfel de tratament să aibă o experiență centrată constant pe nevoile sale.” – Diana Todea, specialist Little People, secția de oncologie pediatrică, Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chirchuță Cluj-Napoca

Observând nivelul ridicat de anxietate pe care micuții pacienții îl au în diferite momente din timpul tratamentului, am început să punem bazele unui proiect care să vină în întâmpinarea copiilor, un proiect care să îi ajute pe aceștia în managementul durerii și anxietății și care să vină în completarea literaturii pe care am creat-o prin intermediul materialelor terapeutice prin care explicam relevanța acestora, într-o manieră creativă și adaptată vârstei.

site

Așa a luat naștere “Mai mult decât distracție: terapie prin VR, o soluție în managementul durerii și al anxietății”,  ce urmărește să integreze și să facă disponibilă terapia prin VR în pachetul complex al serviciilor de îngrijire standard de care ar trebui să beneficieze orice copil bolnav de cancer din România. 

În acest proiect inovator îi avem alături pe prietenii noștri de la Fundația Vodafone România care au crezut în necesitatea integrării tehnologiei în serviciile dedicate copiilor afectați de cancer. Alături de aceștia am reușit să punem bazele unui proiect care va veni în întâmpinarea nevoilor resimțite de atât de mulți copii!

vr1

Atât distragerea pasivă cât și cea activă au fost studiate pe scara largă, demostrându-se că determină reducerea durerii și a anxietății. Realitatea virtuala oferă și mai multă distragere, deoarece cufundă complet pacientul într-o altă lume și implică mai multe simțuri. Tocmai de aceea ne-am dorit să creăm un astfel de proiect care, având în vedere beneficiile acestui tip de abordare.

Un sfert dintre copiii afectați de cancer au nevoie de radioterapie la care se adaugă cazurile copiilor cu recăderi. ,,Sesiunile de radioterapie pentru copii înseamnă o multitudine de necunoscute, apare frica de un aparat mare, zgomotos, de întunericul în care are loc procedura, de un personal medical nou, diferit de cel de pe secție, care le manipulează corpul. E foarte greu ca aceștia să stea nemișcați, iar în cazul în care sunt de alte naționalități depindem de părinte să explice fiecare pas al procedurii. Este foarte greu să îi explici unui copil să stea nemișcat. Pentru ca procedura să fie eficientă aceștia trebuie să stea absolut nemișcați.”- Corina Lung, medic rezident radioterapie, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca.

Pe lângă faptul că această zonă este una de foarte mare interes pentru copii, tehnologia și spațiul virtual oferă numeroase oportunități de integrare a tehnicilor de suport psiho-emoțional de care fiecare copil cu afecțiuni oncologice ar trebui să beneficieze. Un nou univers este pe cale să poată fi descoperit de micuții pacienți, care pot învăța într-un mod distractiv, non intruziv și adaptat vârstei despre procedurile medicale, iar astfel să nu mai fie nevoiți să descopere aceste noi lucruri chiar în timpul ședințelor de radioterapie. 

Toți acești mici luptători merită să aibă parte de cele mai bune programe de suport care să vină în sprijinul lor pe parcursul spitalizării.

Proiectul își propune familiarizarea cu procedurile și spațiul clinic în care se desfașoară ședințele de radioterapie, prin intermediul tehnologiei VR cu ajutorul unui video creat special pentru această abordare terapeutică ce le va oferi informații relevante, dinamice, adaptate vârstei, creând un context virtual sigur.

vr 2 1

În propriul ritm, copiii vor putea explora și învăța despre această procedură medicală, chiar de la eroul lor preferat – Leul Curajos, care va avea grijă să răspundă curiozităților pe care micuții le pot avea.

Unknown 1

Mai mult de atât, proiectul vizează crearea unei librarii media cu 20 videoclip-uri VR care pot fi vizionate pe telefoane, integrate în ochelari VR, cu scopul de a le oferi oportunitatea de a-și gestiona anxietatea față de procedurile medicale și durere. Această librărie are scopul de veni în completarea video-ului, pentru ca pacienții să se poată bucura de toate beneficiile pe care universul VR le are de oferit în ceea ce privește diminuarea gradului de anxietate. 

Proceduri uzuale precum aplicarea unei branule, puncția sau recoltarea de sânge vor devein mult mai ușor de gestionat de către copii, care în timpul procedurilor pot viziona un filmuleț educativ sau chiar se pot juca.

9W4A4283

Nu în ultimul rând, dorim să mulțumim echipelor medicale de pe secțiile de oncopediatrie și radioterapie a Institutului Oncologic Prof. Dr. Ion Chirchuță Cluj-Napoca care ne-au fost alături în acest proiect. Pe tot parcursul acestuia ne-am bucurat de răbdarea, deschiderea, încurajările și sfaturile acestor profesioniști care ne-au fost alături la fiecare pas. Auzindu-i pe ei spunând din tot sufletul “orice pentru copii!” ne-a ambiționat și mai tare, căci ne dorim ca fiecare copil cu afecțiuni oncologice să poată beneficia de cele mai bune servicii, iar tehnologia să completeze actul medical, astfel încât lupta cu boala să nu mai fie însoțită de teamă.