CODUL EUROPEAN ÎMPOTRIVA CANCERULUI - Asociația Little People

CODUL EUROPEAN ÎMPOTRIVA CANCERULUI

european code against cancer logo coloured 1024x724 1
european code against cancer logo coloured 1024x724 1

 

Codul european împotriva cancerului se axează pe măsurile pe care cetățenii le pot lua pentru a contribui la prevenirea cancerului. Prevenirea cu succes a cancerului necesită ca aceste măsuri individuale să fie sprijinite de politici și măsuri guvernamentale.

Codul european împotriva cancerului a fost inițial redactat și aprobat în anul 1987 de către Comitetul de nivel înalt de Experti în Cancer al Comisiei Europene. În 1994, Comisia Europeană a invitat Școala Europeană de Oncologie pentru a asambla un grup de experți internaționali să ia în considerare o primă revizuire a aspectelor științifice ale recomandărilor Codului. O nouă versiune a fost adoptată de către Comitetul de Experți în Cancer la reuniunea sa din noiembrie 1994.

O a doua revizuire, rezultând a treia versiune a Codului european împotriva cancerului, a fost realizată în anul 2003. Proiectul a fost finanțat prin programul Europa împotriva cancerului al Comisiei Europene. Un Comitet executiv a fost format pentru a ghida proiectul, fiind implicați specialiști în sănătate publică, oncologi, precum și reprezentanți ai Departamentelor de Prevenire a Ministerelor de Sănătate din Europa.

Documentul în limba engleză poate fi descărcat de aici: http://www.europeancancerleagues.org/images/European_Code_Against_Cancer/sans_WM_01a_Level1NEW_logo_EN.pdf 

Traducerea oficială în limba română poate fi descărcată aici:  http://www.europeancancerleagues.org/images/European_Code_Against_Cancer/ecac_RO.pdf

Codul european împotriva cancerului – 12 căi de a vă reduce riscul apariției cancerului:

1. Nu fumați. Nu utilizați nicio formă de tutun.

2. Eliminaţi fumatul acasă. Sprijiniți politicile în favoarea interzicerii fumatului la locul de muncă.

3. Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă.

4. Fiţi activ fizic în viața de zi cu zi. Limitați perioadele de timp petrecute stând așezat.

5. Adoptaţi o dietă sănătoasă:

• consumați din abundență cereale integrale, leguminoase, legume și fructe.

• limitați alimentele bogate în calorii (alimente cu conținut crescut de grăsimi sau zahăr) și evitați băuturile îndulcite.

• evitați carnea prelucrată; limitați carnea roșie și alimentele cu un conținut ridicat de sare.

6. În cazul în care consumați alcool de orice fel, limitați-vă consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine să nu beţi alcool deloc.

7. Evitați expunerea exagerată la soare, în special în cazul copiilor. Utilizați produse de protecție solară. Nu utilizați aparate de bronzat.

8. La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.

9. Aflați dacă sunteți expuși iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuința dumneavoastră. Luați măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon.

10. Pentru femei:

• alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteți, alăptați-vă copilul.

• Terapia hormonală de substituție (THS) creşte riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Limitați utilizarea THS.

11. Asigurați participarea copiilor dumneavoastră la programele de vaccinare pentru:

• hepatita B (pentru nou-născuți)

• virusul papiloma uman (HPV) (pentru fete).

12. Participați la programele organizate de screening pentru cancer:

• colorectal (la femei și bărbați)

• mamar (la femei)

• de col uterin (la femei).

 

 


Doneaza 2 euro