Când vorbim despre un diagnostic oncologic, inevitabil ne gândim că acesta nu ține cont de cine este persoana, de rasă sau etnie, de credințele religioase sau de orientarea sexuală. Cancerul este o boală care anual lovește și schimbă la 180 de grade viețile a mii de persoane și familii, împingându-i pe pacienți în punctul de a lupta pentru propria viață.
Pacienții oncologici au fost dintotdeauna percepuți drept un grup vulnerabil, însă, cum ne raportăm la cei care pe lângă diagnosticul pe care îl primesc fac deja parte din grupuri minoritare care se confrunt cu discriminare și inechitate?
Deși putem observa cum lucrurile evoluează, nu putem ignora faptul că în continuare drepturile anumitor pacienți sunt încălcate. Un număr îngrijorător de supraviețuitori de cancer care fac parte din comunitatea LGBTQ+ se confruntă cu discriminarea, excluderea și tratament inegal în perioada spitalizării și după finalizarea tratamentului.
În continuare ne confruntăm, cu precădere în Estul Europei, cu o lipsă a studiilor și statisticilor care să își concentreze atenția asupra acestor aspecte, ceea ce face dificilă colectarea de date concrete referitoare la grupurile vulnerabile și marginalizate. Colectarea acestor date este imperios necesară pentru a putea avea o imagine mai clară asupra experienței pe care aceste grupuri marginalizare o pot avea.
“Atât pacienții, cât și supraviețuitorii din cadrul comunității LGBTQI+, dar și cei din comunitățile minoritare, diferențiate pe criterii de rasă, etnie sau religie ar putea experimenta discriminare, excludere și un tratament inegal atât în timpul spitalizării, cât și după finalizarea tratamentului.” – a declarat Katie Rizvi, fondator și CEO Youth Cancer Europe și Asociația Little People pentru publicația Bang! Bang!
Totuși, din datele pe care le avem până în momentul de față, se poate constata cu îngrijorare că acești supraviețuitori sunt forțați să depășească numeroasele obstacole ce limitează accesul dreptului la adopție, la servicii de reproducere asistată și conservarea fertilității.
“Potrivit unui studiu realizat de către YCE, anumite țări membre ale Uniunii Europene nu permit supraviețuitorilor de cancer din comunitățile LGBTQI+ să aibă acces la donatori de ovule, lichid seminal sau embrioni și la servicii de fertilizare asistată. Acest lucru demonstrează că persoanelor din diferite minorități li se refuză dreptul de a avea sau de a întemeia o familie după finalizarea tratamentului.” – Ana Amăriuței, supraviețuitoare de cancer și Youth Cancer Europe patient advocate
Un pas mic, dar extraordinar de important pe care îl putem face este să deschidem public astfel de discuții, astfel încât, să normalizăm aceste subiecte, căci în continuare în opinia publică sunt considerate tabu. Youth Cancer Europe (YCE) militează și luptă ca vocea pacienților si tinerilor supraviețuitori de cancer să fie auzită la nivel european.
“În cadrul organizației YCE, ne concentrăm pe creșterea conștientizării cu privire la nevoile specifice ale membrilor din diferite comunități, prin publicații, discuții la nivel înalt și prin a pleda pentru actualizarea documentelor, politicilor, cunoștințelor cadrelor medicale și crearea unui mediu spitalicesc care să poată răspunde mai bine și mai corect nevoilor pacienților care provin din diferite minorități.
În concluzie, luptăm ca persoanele de etnie, refugiații și membrii comunității LGBTQI+ să primească îngrijirea necesară, lipsită de ostilitate și discriminare, și nevoile lor să fie satisfăcute pentru a putea avea o șansă mai mare de supraviețuire și o calitate mai bună a vieții.” – Victor Gîrbu, supraviețuitor de cancer și Youth Cancer Europe patient advocate
Victor Gîrbu și Ana Amăriuței, supraviețuitori de cancer, discută în profunzime despre tratamentul inegal și discriminarea cu care pacienții care fac parte din grupuri minoritare în următorul articol https://bangbang.md/2023/03/15/youth-cancer-europe-supravietuitorii-de-cancer-din-cadrul-comunitatii-lgbt-trec-prin-discriminare-excludere-si-tratament-inegal/