În perioada aceasta plină de incertitudini, sunt multe lucruri pe care nu le putem controla. Cât durează pandemia? Când putem merge din nou la școală/job/la petreceri? Când ne putem relua viața normală, așa cum o știm noi? Aceste lucruri nu depind de noi, și nu le putem controla. Putem însă să controlăm cum ne petrecem timpul liber pe care îl avem acum la dispoziție.
În timp ce respecți unul dintre cele mai importante sfaturi din această perioadă, adică #staiacasă, ne-am gândit să venim cu o listă de activități cu referințe găsite pe internet care să te ajute să te detașezi, să îți descoperi noi talente, să te conectezi cu cei dragi, să fii recunoscător pentru oamenii și lucrurile pe care le ai. Umple-ți timpul cu lucruri speciale care să te facă să privești cu nerăbdare și speranță ziua următoare.
1. Vizitează un muzeu.
Deși nu putem face asta fizic, există variante. Poți face un tur virtual al muzeelor din România alegând din lista comprehensivă a muzeelor naționale și județene, complexe muzeale, expoziții temporare, precum și bunuri culturale mobile în digitalizare 3D reunite aici. Internetul nu are granițe, așa că poți călători oriunde în lume și vizita virtual marile muzee ale lumii aici.
2. Urmărește un spectacol.
Opera Comică pentru Copii difuzează dintre cele mai îndrăgite piese aici, iar Teatrul Țăndărică transmite online zilnic de la ora 10 spectacole pentru copii aici.
3. Lasă-te prins în lumea poveștilor.
Fie că este vorba despre povești audio sub forma teatrului radiofonic (vezi aici sau aici) sau a poveștilor scrise, ori în format video aici, o poveste poate să te poarte pe alte meleaguri, unde timpul trece altfel. Dacă ai o anumită poveste pe care ți-ar plăcea să o asculți, o poți căuta aici, aici sau aici).
4. Fă puțină mișcare.
Pentru adulți:
Poți să faci yoga: aici sau aici.
Poți învăța să dansezi aici.
Poți face zumba aici.
Noua senzație este HIIT – High-intensity interval training – antrenament cardio intens – aici găsești exemple.
Aplicația 7 card oferă gratuit un nou serviciu, @Home prin intermediul căruia poți accesa diferite activități sportive sau de relaxare, mai multe detalii aici.
Pentru copii:
Zumba în familie aici sau aici.
Yoga pentru copii aici.
5. Meditează.
Dacă tot stai, poți încerca să faci din asta un exercițiu de relaxare a minții și corpului. Poți medita doar concentrându-te asupra respirației sau poți încerca o meditație ghidată, cum este aceasta.
6. Construiește ceva creativ.
Timpul trece mai ușor dacă faci o activitate creativă. Poți găsi aici o mulțime de idei distractive și ușor de pus în practică, dar nu te limita la asta. Creează ceva nou folosindu-ți imaginația!
7. Desenează sau colorează.
Ți-ai dorit mereu să știi să desenezi, dar nu știi de unde să începi? Găsești aici resursele potrivite pentru a învăța să desenezi pas cu pas. Dacă îți place însă doar să colorezi, alege o planșă de aici și listeaz-o. Coloratul poate fi o activitate relaxantă pentru oricine, așa că aici poți găsi planșe care să îți solicite atenția, îndemânarea și creativitatea pentru mai mult timp.
8. Rezolvă un puzzle.
Dacă nu ai unul la îndemână sau deja te-ai plictisit de cele pe care le ai disponibile, poți încerca să rezolvi unul online. Aici poți găsi mai multe puzzle-uri cu diferite grade de complexitate. Sau poți construi tu un puzzle nou, urmând instrucțiunile aici.
9. Învață ceva nou.
Îți este dor de materiile tale preferate?
British Council pune la dispoziție o serie de jocuri educaționale, cântece, povești, videoclipuri și un vocabular online pentru învățarea limbii engleze pe platforma LearnEnglish Kids, adresată copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani.
TV5 Monde are pregătite o serie de videoclipuri dedicate copiilor cu vârstele cuprinse între 6-8 ani și 12-15 ani pentru învățarea limbii franceze.
Pentru învățarea limbii germane, câteva jocuri educative se pot găsi aici și aici.
Pentru geografia distractivă, găsești câteva aplicații interactive aici.
Dacă nu vrem să uităm matematica elementară, ne putem antrena cunoștințele aici.
Idei pentru experimente de făcut acasă (nu uita să ceri ajutorul unui adult pentru realizarea experimentelor!) aici.
NASA a pus la dispoziție o serie de jocuri, labirinturi și alte activități STEM (deși sunt în limba engleză, multe nu depind de limbaj și pot fi accesate de oricine).
10. Fii recunoscător pentru lucrurile frumoase din viața ta și zâmbește mai mult!
Deși este o perioadă tensionată, nu trebuie să uităm că în viața fiecăruia și în lumea din jur se întâmplă și lucruri frumoase. Fă o listă cu toate lucrurile pentru care ești recunoscător și completeaz-o în fiecare zi cu ceva nou.
Tu cu ce îți ocupi timpul zilele acestea? 🙂