Învață să ai grijă de tine - Asociația Little People

Învață să ai grijă de tine

Untitled design 7 1

În contextul actual, în care ne îngrijorăm pentru propria stare de sănătate și a celor dragi, în care libertatea de mișcare este restricționată și accesul la resurse limitat, în care necesitățile economice sunt resimțite tot mai pregnant, este nevoie să avem grijă de sănătatea noastră emoțională. Este normal să te îngrijorezi într-o oarecare măsură, ar fi imposibil să nu te temi deloc. Suntem diferiți și prin urmare reacționăm diferit la situația în care ne aflăm.

Dacă ești îngrijorat cu privire la posibilitatea infectării cu COVID-19 și preocuparea ta este să eviți virusul, ceea ce te va ajuta este să respecți câteva reguli generale de sănătate și bun simț recomandate de autoritățile din domeniul sănătății.

Spală-te cât mai des pe mâini cu apă și săpun timp de minim 30 de secunde. Dacă citești acest articol de pe telefon, poți lua o pauză să îl dezinfectezi și pe acesta. Nu sta față în față cu cineva la o distanță mai mică de 2 m și mai mult de 15 minute ca durată. Tușește și strănută la nivelul cotului. Toate acestea vor ajuta sistemul imunitar să fie mai puternic. Stai acasă, dacă acest lucru îți este posibil, și aerisește bine camera în care locuiești sau îți desfășori activitatea.

Pe lângă folosirea măsurilor de igienă recomandate, există câteva lucruri simple pe care le poți face și care te pot ajuta să ai grijă de sănătatea ta mintală și de bunăstarea personală în perioadele de incertitudine.

  1. Stai conectat cu persoanele importante din viața ta

Menținerea unor relații sănătoase cu persoanele în care avem încredere este un aspect foarte important pentru bunăstarea mintală. Faptul că nu ne putem întâlni cu cei dragi, nu înseamnă că trebuie să rupem legătura. Programează apeluri video cu familia și prietenii, contactează-i telefonic sau menține legătura pe rețelele de social media. Alegeți să discutați despre subiecte care vă fac plăcere.

  1. Vorbește despre grijile tale

Este normal să te simți îngrijorat, speriat sau lipsit de ajutor în legătură cu situația curentă. Dar împărtășirea propriilor îngrijorări cu alte persoane în care ai încredere te poate ajuta și îi poate ajuta și pe ei în egală măsură.

  1. Fii informat

A sta acasă produce o schimbare în rutina zilnică și are diverse implicații de ordin personal și profesional. Este important să clarifici cu angajatorul tău dacă este posibil să lucrezi de acasă și despre drepturile tale. Acest lucru te va ajuta să fii mai informat despre situație și să te simți mai puțin îngrijorat. Amintește-ți că perioada pe care o traversăm este doar temporară.

  1. Ai grijă de corpul tău

Dormi 8 ore pe noapte, nu sări nicio masă și nu uita să bei multă apă. Este important să mănânci mese sănătoase, bine echilibrate și să faci exerciții fizice zilnice. Sănătatea noastră fizică are un impact major asupra felului în care ne simțim.

  1. Concentrează-te pe fapte

Este important să te informezi din surse autorizate, care prezintă fapte verificate și reale. Poți să îți stabilești un interval specific de timp pentru a citi noutățile cu privire la coronavirus și să limitezi timpul petrecut urmărind toate știrile care apar despre acest subiect pe canalele de social media.

  1. Realizează activități care îți fac plăcere

Cu toată incertitudinea care ne înconjoară, poți alege să controlezi cum îți petreci timpul pe care îl ai la dispoziție pentru tine. De exemplu, poți începe să ții un jurnal în care să scrii zilnic despre gândurile și sentimentele care te încearcă și poți reflecta asupra lor mai târziu. Acum ai șansa să te apuci de acel hobby, să termini acea carte, să vezi acel serial de care nu ai avut timp până acum. Umple-ți timpul cu lucruri speciale care să te facă să privești cu nerăbdare și speranță ziua următoare. Pentru mai multe idei de a-ți petrece timpul poți să accesezi următorul articol.

  1. Practică tehnici de relaxare

A te concentra pe prezent este mai eficient decât să îți faci griji pentru viitor și te poate ajuta în controlul emoțiilor negative.  Exercițiile de respirație, yoga, tehnicile de meditație pot contribui la relaxarea corpului tău, iar acest lucru te poate ajuta să vezi realitatea mai lucid.

  1. Contactează un specialist atunci când situația devine prea dificil de controlat

În perioada aceasta, îngrijorările pot deveni prea presante, te poți simți foarte singur și trist și uneori gândurile pot deveni copleșitoare. Dacă simți că lucrurile scapă de sub control, dacă te confrunți cu anxietate, insomnie, atacuri de panică, nu aștepta ca situația să se înrăutățească – cere ajutorul unui specialist. Un psiholog sau psihoterapeut îți poate oferi îndrumare, te poate ajuta să înțelegi mai bine prin ce treci și cum să gestionezi emoțiile mai ușor.

Din dorința de a fi alături de tinerii și adolescenții afectați de cancer, ori de câte ori au nevoie și oriunde s-ar afla, mai ales atunci când resimt mult mai puternic anxietate datorată contextului actual COVID-19, Asociația Little People România a creat o platformă online de teleterapie. Platforma „Sunt OK!” aduce specialiștii în sănătate mintală la un click distanță. Sesiunile de terapie sunt disponibile gratuit adolescenților și tinerilor afectați de cancer. În cazul în care ești unul dintre pacienții diagnosticați cu cancer sau ești tânăr supraviețuitor și ai nevoie de ajutor specializat, alege să te conectezi online cu un psihoterapeut licențiat și să spui cu încredere „Sunt OK!”. Mai multe detalii despre platforma Sunt OK! poți găsi aici.


Doneaza 2 euro